top of page

Villeroy & Boch Efsanesi

Villeroy & Boch'un 250 yılı aşan tarihi, bugünkü Almanya-Fransa sınırında bulunan Lorraine bölgesinin Audun-le-Tiche kasabasına uzanıyor.

Bir demir döküm ustası olan François Boch 1748 yazında seramik tabaklar üretmeye karar verir. O zamana kadar Avrupa'da kullanılagelen hemen hemen tüm porselen ürünler Uzak Doğu'da gelmekte ve sadece varlıklıların alabileceği fiyatlara satılmaktaydı. Boch'un yemek takımlarının üretim maliyeti, Çin ve Japonya'da üretilenlerden önemli ölçüde düşüktü, ancak o kadar yüksek bir kaliteye sahipti ki, itibarı yakın çevrede hızla yayılmaya başladı. İş zaman içinde büyük başarıya ulaştı, üç oğluna ek olarak altı köylüyü de istihdam etti. Kısa bir süre içinde, kasaba onu belediye başkanı seçmişti.


1766 yılında Boch, Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'dan aldığı izin ile Lüksemburg'da yeni bir seramik fabrikası kurdu, ona "İmparatorluk ve Kraliyet Fabrikası" adını verdi. Boch, yeni tesisinde seramiklerin kalitesini daha da artırmak için çok çalıştı. Seri üretim teknikleri ve enerji tasarruflu fırınlar da dahil olmak üzere çok çeşitli yenilikçi yöntemleri ortaya çıkardı. 18. yüzyılın sonunda fabrikasında yaklaşık 300 işçi çalışıyordu ancak ne yazık ki Fransız Devrimi esnasında büyük zarar gördü ve kullanılmaz hale geldi. Birkaç yıl içinde en küçük oğlu Pierre-Joseph Boch fabrikayı yeniden inşa etti. Devrim sonrası yaşanan ekonomik bunalım nedeniyle, ilk başlarda çok az insanın gücü seramik tabak satın almaya yetiyordu. Fakat özellikle Napolyon'un kıta Avrupa pazarlarını İngiliz mallarına kapatmasının ardından, gözde İngiliz porselenine erişim imkanı azaldı ve Boch seramikleri yükselen bir yıldız haline geldi.


Şirketler birleşiyor

İşte tam bu tarihlerde, Boch'dan yaklaşık yetmiş kilometre uzaktaki Mettlach kasabasında, Nicolas Villeroy'un sahibi olduğu ve işlettiği başka bir seramik fabrikası 1798'den beri benzer nitelikte kaliteli seramik ürünler imal etmekteydi. Villeroy'un en büyük başarısı, Napolyon'un savaş esiri kamplarına hapsettiği ünlü İngiliz seramik ustaları da dahil olmak üzere dönemin en yetenekli uzmanlarını şirketine katmasıydı. En az Boch kadar yenilikçi olan Villeroy, rakibinden çok daha önce kömürle yakan fırınları kullanmaya başlamış ve tasarımlarında bakır levha baskısını denemişti. Takvimler 1836 yılını gösterdiğinde, İngiliz porselen üreticilerinin kaliteli ve nispeten ucuz ürünlerinin yarattığı ciddi rekabete bir çözüm olması nedeniyle Boch ve Villeroy, güçlerini ve işletmelerini birleştirdi. Hatta Jean-François'in oğlu Eugen Boch, Nicolas Villeroy'un torunu Octavie ile evlendiğinde ilişkiler ve bağlar daha da güçlendi. Yeni firmanın ilk ortak projesi Wadgassen kasabasındaki bir kristal üretim tesisi olan Cristallerie idi.

Şirket, seramik üretiminde yeni formüller ve üretim süreçleri geliştirerek, sofra takımlarındaki yenilikçiliğini sürdürdü. Daha önce, 1829'da Jean-François Boch, feldspat içeren seramik imalatına başladı. Feldspat son derece güçlü ve dayanıklı bir malzemeydi ve Çin porselenine benzer parlak bir beyazlığa sahipti. 1847'de ise şirket Wallerfangen fabrikasında "Bone China" denen, kemik külü ve tozu içeren çok dayanaklı ve kaliteli seramik üretmeye başladı. 1856 senesinde Dresden şehrinde faaliyete geçen yeni fabrika ise, orta gelir düzeyine sahip ailelerin satın alabileceği kaliteli günlük sofra takımları üretmekteydi. Önemli nehirlerin yakınında olmasına rağmen, Dresden fabrikası da en son ulaşım aracı olan demiryolundan yararlandı. 1900 yılına kadar Villeroy & Boch'un üretim tesislerinin en büyüğü oldu.


Banyo ürünlerinin yaygınlaşması

Villeroy & Boch için bir başka yeni alan da hijyenik seramik olarak adlandırılan banyo malzemeleriydi. 1900'lü yıllara kadar, evlerde kullanılan lavabo ve benzeri eşyaların hepsi el ürünüydü. Bu yıllardan itibaren, iç mekan tesisatının gelişmesi ile şirket hijyenik seramiği de seri üretime geçirdi. Sıvılaştırılmış seramik kütlesi kullanılarak hazırlanan küvetler, klozetler ve lavabolar tüketicilerin beğeni ve tercihini kazanmaya başlamıştı. Banyo ve mutfaklar için kullanılmak üzere üretilen ev tipi fayansların da eklenmesiyle, Villeroy & Boch ürün serisi giderek genişledi.

Kurulduğu geç barok dönemden günümüze dek 250 yılı aşkın süredir varlığını sürdüren Villeroy & Boch, Avrupa'nın en eski sanayi kuruluşlarından biridir. Seramiğe adanmış bu serüvende her dönem farklı zorluklar yaşansa da, etkileyici ve yenilikçi teknik başarılar sürekli elde edilmiştir. 2007 senesinde şirketin karo seramik üretiminden sorumlu bölümünün %51'lik hissesi Eczabaşı Holding'e satılmıştır.

30 görüntüleme

Comentários


bottom of page