Deccan Volkanik Alanı, orta batı Hindistan'da bulunan büyük, volkanik bir bölgedir.
Dünyadaki en büyük volkanik alanlardan biri olan bölge, 2.000 m'den daha kalın bir alanı kaplayan çok sayıda katılaşmış taşkın bazalt katmanından oluşur. Deccan Volkanik Alanı, 66.25 milyon yıl önce, Kretase döneminin sonunda oluşmaya başladı ve patlamalar dizisi 30.000 yıldan daha fazla sürmediği düşünülüyor.
Lav akıntılarının kapsadığı esas alanın, bugünkü Hindistan'ın yüzölçümünün yaklaşık yarısı kadar olan 1.5 milyon km2 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Elbette tarih boyunca süregelen erozyon ve levha tektonik hareketliliği ile mevcut boyutuna küçülmüş olup gözlemlenebilir lav akıntılarının mevcut alanı yaklaşık 500.000 km2'dir.
Bölgenin volkanik hareketliliği ve oluşumu sırasında başta kükürt dioksit olmak üzere volkanik gazların salınması iklim değişikliğine etkide bulunmuş olabilir. Veriler bu dönemde sıcaklıkta yaklaşık ortalama 2°C bir düşüşe işaret ediyor.
Büyüklüğü nedeniyle, bilim insanları Deccan Volkanik Alanının oluşumu sırasında salınan gazların Kretase-Tersiyer kitlesel yok oluşunda önemli bir rol oynadığını düşündüler. Volkanik alanın oluşumuyla açığa çıkan sülfürlü volkanik gazlar ve zehirli gaz emisyonları nedeniyle ani soğumanın kitlesel yok oluşlara önemli ölçüde katkıda bulunmuş olabileceği teorize edilmiştir. Ancak günümüzde bilim camiası arasındaki mevcut fikir birliği, kitlesel yok oluşun esas olarak, bitki ömrünün çoğunu öldüren ve küresel sıcaklığı düşüren güneş ışığını engelleyen bir toz bulutu üretecek Chicxulub gök cismi çarpması tarafından tetiklendiği yönündedir.
2014 yılında jeolog Gerta Keller tarafından Deccan volkanizmasının zamanlaması üzerine yayınlanan çalışma, yok oluşun hem volkanizma hem de çarpma olayının neden olabileceğini öne sürüyor. Bunu 2015'te benzer bir çalışma izledi. Her ikisi de, olayların antipodlarda meydana gelmesi nedeniyle, çarpma etkisinin Deccan volkanizmasını şiddetlendirdiği veya tetiklediği hipotezini dikkate aldı.
Comments