top of page

Bodrum ve Tarihi

Enfes güzellikteki sahil şeridi, göz alıcı beyaz mimarisi, yel değirmenleri ve hayat veren havasıyla Ege’nin güzel beldesi Bodrum, her yıl milyonlarca turisti kendisine çekmeyi başarıyor.

İklimi, doğal ve kültürel güzellikleriyle hem eğlence, hem dinlence hem de kültür tutkunlarının akın ettiği ancak sadece tatil değil, yaşamak için de tercih ettiği bir yöre haline gelen Bodrum, tarihiyle de incelenmeye değer. Şaşırtıcı hikayelere, tarihin önemli olaylarına şahitlik eden bu eşsiz güzellikteki yarımada, antikite ile modernin eşsiz bileşimini gözler önüne sermekte. Tarih meraklılarının akınına uğrayan Bodrum Kalesi (St. Peter Kalesi), Halikarnas Mozolesi (Kral Mausollos'un Mezarı), Antik Tiyatro gibi eserler, yörenin geçmişi ile ilgili derin izler ve ipuçları taşıyor. Bir diğer ilginç husus da Bodrum’un isminin kökeni ile ilgili. Hz. İsa’nın havarilerinden "Aziz Petrus’a (St.Peter) ait" anlamına gelen "Petronium" o dönem kaleye ve de yerleşim alanına verilen isimdi. Ve bu isimden türeyerek zamanla Potrum ve en sonunda Bodrum şeklini alarak kullanılageldi.

M.Ö 485 Halicarnassus doğumlu Herodot’tan (Hēródotos) günümüze aktarılagelmiş hikayeler ve tarihi belgeler Bodrum hakkındaki gerçekleri ortaya çıkarıyor. Bodrum’un en çarpıcı tarihi eserlerinin başında gelen Bodrum Kalesi , Büyük Üstad Philibert de Naillac'ın idaresi altında MS 15. yüzyılın başında St.John Şövalyeleri tarafından inşa edildi. Rodos Şövalyeleri olarak da tanınan birlik, 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından bölge fethedilinceye dek yaklaşık 120 yıl süreyle burada kaldı. Kale pek çok savaştan da olumsuz anlamda nasibini aldı. I. Dünya Savaşı esnasında bir Fransız zırhlısı tarafından bombalandığında kale oldukça fazla zarar almıştı. Daha sonra İtalyanlar Bodrum'u işgal ettiğinde bir süre burayı askeri üs olarak kullandılar ve bu sırada da kalenin pek çok bölümü hasar gördü. II. Dünya Savaşı esnasında da kale yine askeri üs olarak kullanıldı ve nihayet savaşın sonunda tamamen boşaltıldı. Günümüzde Bodrum Kalesi, dünyanın en önemli Sualtı Arkeoloji Müzelerinden birine ev sahipliği yapmakta.


Bodrum Kalesi, şövalyeler dönemi inşaasındaki orijinal planını ve gotik karakterini korur. St. John Şövalyeleri Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden üyeleri olan çok uluslu bir organizasyon olduğu için, her tarikatın kendi tarzında bir de kulesi olması gerekmekteydi. Bunlar; Fransız, İspanyol (Yılan), Alman, İtalyan ve İngiliz Kuleleridir. Ayrıca şövalyeler duvarlara yüzlerce arma ve rölyef yerleştirmişlerdi. Bunların arasında en dikkat çekici olanı, İngiliz Kulesi üzerindeki İngiltere Kralı IV. Henry'nin armasıdır.

Kalenin bu ana karakterine ek olarak, antik dünyanın izleri de duvarlarda görülebilmekte. Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Kral Mausollos'un Mezarı'nın kalıntılarından parçalar kalenin inşaasında sıkça kullanılmıştır. Şapele eklenen minare ve Türk hamamı gibi Osmanlı ilaveleri ile birlikte Bodrum Kalesi çok katmanlı tarihi ve kültürel bir bakış açısı sunmakta.

11 görüntüleme

Comments


bottom of page