top of page

Babalar Günü'nün Hikayesi

Babalar Günü tüm dünyada aileler tarafından kutlanmakta olan özel bir gün ve bu yıl da bir istisna olmayacak. Sosyal mesafe önlemleri nedeniyle eskiye göre biraz daha farklı yaşanacak olsa da, yine de tüm dünyada kutlanacağı kesin.

Babalar Günü'nün tarihi aslında oldukça uzun ve tartışmalıdır, ancak hiç şüphe yok ki Anneler Günü'nün bu konuya öncülük ettiğini söyleyebiliriz. 1860'larda kutlanmaya başlan ve 1914'te resmi tatil ilan edilen Anneler Günü, Babalar Günü'nün yolunu açmıştır. Bu özel günün tarihçesine bakarsak yine ABD'de ilk temellerinin atılmış olmasını görmek şaşırtıcı değil. Hikaye şöyle; 1908 yılında Virginya'da bir kilise, bir önceki sene bölgedeki kömür madeni patlamasında hayatını kaybeden 362 madenciyi anmak ve onurlandırmak için özel bir pazar ayini tertip eder. Bu, o dönem babaları onurlandıran ilk olaydır, devamı gelmese bile zemini hazırlaması açısından önemlidir.


Ertesi yıl, Sonora Smart Dodd adlı bir kadın, Babalar Günü'nü ulusal bir tatil olarak kabul edilmesi için girişimlere başladı. Dodd, annesini küçük yaşta yitirmiş ve babası tarafından büyütülmüş altı kardeşten biriydi. Babaların da anneler gibi özel bir günle onurlandırılması gerektiğini düşünüyordu. Bu fikrine destek bulmak için yerel yönetimlere, kiliselere ve ve hükümete verdiği dilekçeler bir yıl sonra amacına ulaştı ve Dodd'un bu gayretleri sonucu Washington eyaleti ilk resmi Babalar Günü'nü 19 Haziran 1910'da kutladı. Yıllar boyunca bu kutlama eyaletten eyalete yayıldı ancak uzun süre pek de önemli olmayan bir etkinlik halindeydi.

Nihayet 1930'lu yıllarda özellikle ABD'yi kasıp kavuran ekonomik kriz "Büyük Buhran"dan çıkmak isteyen sermaye sahiplerinin Babalar Günü'nün pazarlama potansiyelinden faydalanmak istemesiyle popülaritesi ve bilinirliği arttı. Son olarak Başkan Richard Nixon tarafından yasalaştırılarak 1972'de ulusal tatil ilan edilen Babalar Günü farklı ülkelerde farklı günlerde kutlanmaktadır. Örneğin, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve pek çok diğer ülkede Haziran ayının üçüncü Pazar günü kutlanmaktadır. Güney Amerika ülkeleri ile İspanya ve Portekiz gibi Avrupa Ülkelerinde ise, bir katolik geleneği olarak 19 Mart'ta Hazreti İsa'nın babası olarak kabul edilen St. Joseph'i (Aziz Yusuf) anma gününü "Babalar Günü" veya "Babalar Bayramı" olarak kutlamaya devam etmektedirler. Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji'de ise Eylül ayının ilk Pazar günü Babalar'a ayrılmıştır. Tayland'da ulusun babası olarak kabul edilen eski kral Bhumibol Adulyadej'in doğum günü olan 5 Aralık benzer bir amaçla kutlanırken Rusya, Sovyetler döneminden miras kalan Atavatanın Koruyucusu Günü yani 23 Şubat'ı dikkate almaya devam etmekte.

9 görüntüleme

Comments


bottom of page